TUBA og Center for Digital Pædagogik med støtte fra VELUX FONDEN. Sitet gik i luften d. 1. november 2015, og i 2018 frafalder støtten fra VELUX FONDEN, og derfor inviterede CfDP og TUBA til temadag for at gøre status over de erfaringer, vi har gjort os indtil nu.

Kærlighed, venskab og sex fylder – også for drengene

Ekstern evaluator hos Ineva, Amalie Agerbæk, skød dagen i gang med en gennemgang af, hvordan det er gået MitAssist i løbet af sitets første to år, og hvad der kendetegner brugerne. På de to år er der blevet givet knap 1000 såkaldte assists, hvor brugerne rådgiver hinanden ung-til-ung. Det står klart, at de emner, der fylder mest er venskab, kærlighed, forældre, sex og seksualitet. 693 brugere har oprettet en profil på sitet – heraf er 89 % (620) drenge og 11 % (73) piger. For at nærme os en forståelse for, hvem brugerne er, har vi jævnligt oprettet afstemninger på MitAssist. Disse afstemninger viser blandt andet, at:

  • over 20 % af MitAssists brugere har prøvet at blive mobbet online
  • mere end ⅓ af brugerne er i tvivl om deres seksualitet
  • 92 % af brugerne har følt sig ensomme
  • 80 % gamer
  • 35 % har oplevet at blive slået af deres forældre

Efter de første to år står det klart, at det betyder noget for drengene, som er de primære brugere, at der eksisterer et site, som fokuserer på at skabe et community for drengene med ung-til-ung rådgivning:

“Jeg tror det hjælper meget, fordi mange steder sidder unge, der har prøvet det samme eller kender nogen, der har prøvet det der spørges om. […] Unges hjerner er meget anderledes end voksnes, tror jeg tit. Så når unge svarer, er det ofte nogle med samme mindset.” (Dreng, 16 år)


Problemer med afspilningen? Se videoen på facebook

MitAssist: Kun for drenge

Herefter gik Niels-Christian Bilenberg fra CfDP på med et oplæg om drengenes adfærd på MitAssist. Oplægget tog udgangspunkt i en masse eksempler og citater fra brugerne på sitet: hvad rører sig blandt drengene? Hvad spørger de om, og hvordan søger de rådgivning? Den oprindelige tanke med sitet var at skabe et rum, hvor drenge med alvorlige problemer som fx selvmordstanker og selvskade kunne få luft for deres tanker og dilemmaer. Derfor var det en øjenåbner for projektgruppen, at det er de mere “bløde” emner som kærlighed, venskab og sex, der dominerer de unges spørgsmål. En af flere vigtige pointer var desuden den rolle, den personlige identifikation med de frivillige coaches på sitet spillede. Det står klart, at drengene ofte vælger coach efter, hvem de har mest tilfælles med personligt, frem for, hvem der fagligt bedst kan svare på deres spørgsmål.

“MitAssist er et fællesskab. Det er ikke et socialt medie, ikke bare chit-chat, det er et korps, der har en meningsfuld funktion. Noget man melder sig til at være en del af, og hvor man kommer, når der er nogen, der har brug for hjælp” (Niels-Christian Bilenberg, CfDP)

“Drengene har brug for deres eget sted. De kommer på banen, når de kan se, at andre drenge har det som dem. Når drengene får tid og plads, tør de åbne op, søge hjælp, vise omsorg og dele erfaringer” (Niels-Christian Bilenberg, CfDP)


Problemer med afspilningen? Se videoen på facebook

MitAssist fremover

Også Jonas Sindal fra CfDP havde ordet på temadagen, hvor deltagerne fik et indblik i, hvad CfDP’s ambitioner er med MitAssist i fremtiden, og hvilken rolle sitet spiller som del af CfDP’s rådgivningsfamilie.

Problemer med afspilningen? Se videoen på facebook

Hvordan gør vi MitAssist synligt for drengene?

Michelle Kogstad Nielsen fra TUBA rundede dagen af med en gennemgang af de kommunikative metoder, som er brugt i forbindelse med markedsføringen af MitAssist, og hvilke rekrutteringsmetoder, der virker i arbejdet med udsatte teenagedrenge. Michelle kom blandt andet omkring forskellige former for annoncering, hvordan vi skaber indhold, der tiltrækker drengene, og hvordan vi gør MitAssist synligt for udsatte drenge, som ikke frivilligt kommer til os. På baggrund af projektets fire-årige levetid har medarbejdere fra TUBA og CfDP samlet de vigtigste metoder til online drengerådgivning i en metodehåndbog, som deltagerne fik udleveret og blev klogere på sidst på eftermiddagen.
Klik på billedet og få fat i metodehåndbogen:

Tak til alle deltagere og oplægsholdere for en givende temadag med masser af spændende input, engagement og gode spørgsmål. Var du ikke med på temadagen, men ønsker at finde mere information, kan du finde oplægsholdernes slides fra dagen her:
Niels-Christian Bilenbergs og Jonas Sindals oplæg
Amalie Agerbæks oplæg
Michelle Kogstad Nielsens oplæg]]>