I takt med de digitale mediers indtog i unges liv, deler de oplysninger om dem selv med både andre personer og virksomheder som aldrig før. Men det sker often uden begreb om, hvilke rettigheder de har i forhold til beskyttelse af deres data, og ikke mindst om, hvad oplysningerne bruges til.

Sammen med Medierådet for Børn og Unge og Red Barnet har Center for Digital Pædagogik derfor skabt nyt informationsmateriale om digitale persondatarettigheder, der lanceres i dag. Materialet er til unge i alderen 13-16 år og deres lærere, og det består af film, podcasts og brætspil, som appellerer til lærere om at sætte dialogen om et svært og kompleks emnefelt i gang i klassen.

Materialet er tilgængeligt på medieraadet.dk.

Advokat: De unge er kritiske, men resignerede

Det varierede materiale er udarbejdet blandt andet på baggrund af en gruppe unges eget engagement i emnet, hvor Center for Digital Pædagogiks rådgivningssite gruppechat.dk var vært for en session, hvor 12 anonyme unge chattede med advokat i persondataret, Catrine Søndergaard Byrne.

“De unge jeg talte med har en rigtig god forståelse for udfordringerne og dilemmaerne. De ønsker ikke bare at dele data med hvem som helst. De kender til værktøjer til at beskytte sig. Men mest af alt: de er kritiske. Omend resignerende, for det er sørme en svær kamp at kæmpe alene. Så vi har et fundament i de unge, som gør at vi godt kan være kritiske på samfundsniveau og begynde at tage de svære drøftelser om hvad visionen er for vores digitale samfund. “ Catrine Søndergaard Byrne, advokat og rådgiver om databeskyttelsesret, Labora Legal.

Med inspirationen fra de anonyme unge og input fra en workshop i 9.x på Usserød skole, har Catrine Søndergaard Byrne samlet en værktøjskasse og tjekliste til informationsmaterialet. I materialet finder unge og deres lærere viden om de vigtigste rettigheder i persondataforordningen, og hvordan man kan sikre sine følsomme data på internettet, digitale tjenester og apps.

Du kan læse mere om de unges nysgerrige spørgsmål og input om beskyttelse af data her.

Hvad er gruppechat.dk?

gruppechat.dk er et online rådgivningstilbud, der indgår i en bred palet af digitale tilbud til unge drevet af Center for Digital Pædagogik. I alt har 322 unge oprettet sig som bruger på sitet siden opstarten i foråret 2018. Projektet er støttet af Socialstyrelsen.

Hvad er Sikker Internet Dag?

Sikker Internet Dag er en begivenhed, der fejres i over 140 lande på verdensplan. Formålet med begivenheden er at skabe et sikkert og bedre internet, hvor alle kan bruge teknologi ansvarligt, respektfuldt, kritisk og kreativt. Under sloganet, ”Sammen for et bedre internet”, opfordres alle til at deltage i at få det optimale ud af internettet for at bringe mennesker sammen. Læs mere om Safer Internet Day: https://www.saferinternetday.org

]]>