Mening med galskaben SikkerSpiller består af en kampagnefilm, en oplysningsside med blandt andet 5 gode råd om internetsikkerhed samt en webcam-slider, som giver de unge muligheden for manuelt at lukke for deres webcam og sørge for, at ingen ubudne gæster kigger med. SikkerSpiller from Det Danske Filminstitut on Vimeo. Kampagnefilmen spiller på det tvetydige i udtrykket “at spille”, der i ungdomssprog både kan referere til at spille computerspil og at onanere. I filmen ses en ung gamer, som i frustration over tabte computerspil, smider keyboard og mus af bordet til fordel for en kort stund med online porno. Han har dog glemt, at hans webcam er slået til, fra da han spillede computerspil. Tilskuerne bliver flere og flere, der bliver talt mere og mere om ham, og vittighederne bliver flere og flere på vej mod hans klimaks, før han kommer i tanke om, at hans SikkerSpiller webcam-slider ikke er slået til. Han dækker kameraet til og får spillet færdig.

Den kedelige voksne

I år valgte vi hos CfDP at pakke de velmente råd og gode formaninger ind i en lidt mere ungdommelig humor med både seksualiserede undertoner og overskrifter. Til foredrag oplever vi, at såfremt vi ønsker at tale med børn og unge om prekære emner – herunder seksualitet – så bliver vi nødt til at være påfaldende anderledes end den type voksen, som de frygter at møde: Den løftede pegefinger, “dengang jeg var på jeres alder”, “jamen fordi jeg er voksen!” og videre i samme rille, er hverdagskost at vifte af sig for unge mennesker i dag. De har hørt, hvad vi synes de *bør* gøre, men for sjældent oplever de, at vi taler med dem fremfor til dem, og tør skrue vores eget indre ur et årti eller to tilbage og indrømme, at sex, nysgerrighed, kådhed og dårskab er naturlige dele af ungdomslivet. Teenagere onanerer. -Og alle de nyeste undersøgelser siger, at påfaldende mange af dem også spiller computer flere gange om ugen. Der er ikke noget galt med nogen af delene. Det skal vi turde stå ved overfor de unge, hvis vi ønsker at åbne op for dialogen om formatet, frekvensen og fornuften i det hele.

Gode råd er ikke dyre

Pointen med årets SikkerSpiller-kampagne er at de unge skal tage ansvar for deres egen internetsikkerhed. Man kan ikke vide sig sikker for hverken malware eller idioter ude på internettet, men man kan godt gøre et par snuptag for at sikre sig. Det åbenlyse råd er selvfølgelig at sikre sit webcam med en SikkerSpiller-slider. Hjemmesiden gemmer desuden på følgende andre velmente råd: Rådene er almene og på ingen måde rettet mod computer-hajer. Den sunde fornuft gælder for alle, der bevæger sig rundt på nettet – ikke kun computerspillerne, eller børn og unge.

Sådan får du fat i en webcam-slider

Arbejder du med unge og har fokus privatliv på nettet og IT-sikkerhed? Skoler, klubber og foreninger kan bestille webcam-sliders til de unge i klassesæt. Send en mail med navn på skole/forening, alderstrin, antal sliders (maks. 50 stk.) du skal bruge samt leveringsadresse til medieraadsinfo@dfi.dk. Vær opmærksom på, at oplaget er begrænset. Hos CfDP uddeler vi SikkerSpiller-sliders gratis til alle foredrags- og workshop-deltagere i den kommende tid.  ]]>