Tilbage til oversigten

Efter festen og efter lukketid søger unge råd om alkohol, hash og andre stoffer på netstof.dk

Netstof.dk er en national hjemmeside, drevet af Center for Digital Pædagogik og Rusmiddelcenter Slagelse, der tilbyder unge viden og digital, anonym rådgivning om rusmidler. I 2017 brugte næsten 154.000 unge netstof.dk. Ser vi på de unges besøgstid, kan vi se, at de i særlig grad søger viden og rådgivning "efter festen"; søndag, mandag, tirsdag og "efter lukketid"; kl.19-23. Og det er netop i selve mediet, at årsagen til netstof.dk´s succes skal findes. Den digitale adgang har iboende kvaliteter – som anonymitet og tilgængelighed – der appellerer til unge.

Netstof.dk´s målgruppe er unge, der er i risiko for – eller bekymrede for – at udvikle et misbrug. I 2017 har sitets frivillige professionelle rusmiddelbehandlere, en læge og en psykolog, besvaret over 100 spørgsmål, som unge har stillet i Brevkasserne, og over 60.000 besøgende har læst med i svarene!

Der er et stort og støttende potentiale i at læse spørgsmål og svar, fordi mange unge oplever de samme udfordringer, dilemmaer og tvivl. I brevkassen bliver det helt tydeligt, at de ikke er alene. Netstof.dk har også et Debatfora, hvor unge kan chatte sammen. Der var sidste år 30, der startede en ny debattråd, der var 151 kommentarer fordelt på debattrådene, og der var over 45.000 der læste med! Ud af de næsten 154.000 der brugte netstof.dk i 2017, brugte over 40.000 sitets professionelle leksikon, der er udviklet i tæt kontakt med målgruppen.

Netstof.dk planlægger en Google søgeoptimering, så sitet kommer endnu højere op i søgeresultatet, når unge leder efter svar på spørgsmål om rusmidler på nettet. Og netstof.dk udgiver i 2018 et magasin til undervisere og vejledere på landets ungdomsuddannelser og folkeskolens ældste klasser, så de får kendskab til sitets potentiale i undervisning og vejledning.

Magasinet udspringer af samtaler med lærere og vejledere om deres behov for at tage f.eks. hash og alkoholkultur op som tema. I magasinet udtaler efterskolelærer Hans Løkke:

De unge kan bruge netstof.dk i forhold til at få information, og så er der let adgang til at forholde sig til sit eget forbrug […] Som lærer skal man virkelig være varsom og holde sig på sidelinjen, for ellers får man den der opposition lige med det samme […] Men ved at give eleverne linket til netstof.dk, kan de selv køre videre med det, og jeg kan så forholde mig coachende.

Center for Digital Pædagogik og Rusmiddelcenter Slagelse driver netstof.dk, bakket op af 32 kommuners støtteabonnementer. For at netstof.dk kan være selvforsynende og udvikle sig efter de unges digitale bevægelser og behov, skal netstof.dk være bedre polstret. Der er brug for at flere kommuner støtter projektet, og det gøres med et støtteabonnementet. Læs mere om støtteabonnement her, og se om din kommune allerede er med.

Skriv ny kommentar

CfDPs Nyhedsbrev

Du vil løbende blive opdateret omkring de unges digitale liv, cirka hveranden måned.