Det er ikke alle, der ser frem til sommerferien. For nogle udsatte børn og unge varsler sommerferien flere problemer end glæder. I CfDP’s online rådgivningstilbud, Cyberhus, sidder både lønnede og frivillige derfor klar til at tage imod dem gennem sol og hedebølger.

Sommer er for de fleste lig med ferie, sol, afslapning og en masse tid til alt det man ikke fik nået på grund af skole, job og fritidsinteresser det sidste halve år. Det kan være en dejlig tid med plads til at være sammen med venner og familie, til at fordybe sig, rejse langt væk og have gode samtaler med de mennesker man holder allermest af.

Ansigt til ansigt med tomrummet

Ferien kan dog også være et af de sværeste tidspunkter på året for mange af de unge, vi snakker med i Cyberhus. Når hverdagens rutiner og ofte pressede program erstattes af tid til at tænke over og mærke efter, hvad der sker indeni, kan sommeren blive svær at komme igennem. Det tomrum man normalt kan fylde ud med hverdagsaktiviteter, bliver pludselig tydeligt og ekstra smertefuldt i ferien. Derfor griber mange sårbare unge til de uhensigtsmæssige strategier, de har etableret for at kunne bære og overleve deres smerte. Disse strategier kan handle om selvskade, spiseforstyrrelse eller misbrug og de kan komme til at fylde ekstra meget i ferierne.

Familielivet trænger sig på

Skole og fritidsaktiviteter er en mulighed for at komme væk og holde pause fra det svære familieliv. Livet derhjemme er for mange unge i udsatte familier, ekstra utrygt uden hverdagens rutiner. Ferien bliver en stor udfordring, fordi familien ikke har ressourcerne til at håndtere den ekstra tid og samvær med de unge. Tilbage sidder unge, hvis ferie er med til at tydeliggøre den omsorgssvigt de dagligt udsættes for.

Ferieåbent

Mange af de unge, der her er beskrevet, har ofte ensomheden som fast følgesvend og har derfor hverken venner eller familie at dele deres tanker og følelser med. Her kommer Cyberhus ind i billedet. Vi holder nemlig ikke lukket, når Danmark holder ferie.

Vi ved, at de unge har brug for voksne og jævnaldrende at dele deres inderste tanker og følelser med og selvom vi ikke altid kan fjerne problemet, kan vi hjælpe den unge til at forstå og ikke mindst fjerne en smule af den ensomhed de sidder alene med. Derfor holder chatrådgivningen, de fleste brevkasser, tegn selv og mange af de andre muligheder for hjælp, støtte og rådgivning på Cyberhus åbent hen over hele sommeren.

Skrevet af tidl. medarbejder Marianne Jessen

]]>

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.