YouTube skal betale bøde på over en milliard kroner for at indsamle børns data ulovligt. Nu tager platformen nye skridt for at beskytte børn, der ser med. Det er en positiv udvikling, men forældre skal stadig gøre en indsats.

Når din fireårige sidder i sofaen og ser tegnefilm på YouTube, tænker du måske ikke lige over, at siden indsamler data om hende. Men netop viden om brugernes adfærd er big business, og derfor suger platforme som den populære videoside oplysninger om seerne til sig.

Men i USA, hvor Google og dermed YouTube har hovedkvarter, siger loven med det mundrette navn Children’s Online Privacy Protection Act faktisk, at det er ulovligt at indsamle data om børn på den måde. Derfor har YouTube nu indgået et forlig, hvor de skal betale svimlende 1,15 milliarder kroner for lovbruddet.

Det er et beløb, der måske er svært at forholde sig til. Men endnu vigtigere for dig som forælder er også, at slaget over fingrene har fået YouTube til at stramme op, når det kommer til at beskytte børn, der bruger platformen.

“Selvom det er lidt arbitrært at forholde sig til, at Google har indsamlet børnedata, så kan man vælge at se positivt på det ud fra den betragtning, at bøden nu hiver Google i en mere børnevenlig retning. Vi ved fra vores praksis, at YouTube er en gigantisk del af de fleste børns hverdag. Reelt kan de færreste børn – og deres forældre – forholde sig til, hvordan data indsamles og bruges. Derfor er det også rimeligt at stille store krav til firmaerne bag,” siger foredragsholder og projektleder hos CfDP, Jonas Ravn.

Alle, der ser børneindhold, er børn

I hovedtræk betyder stramningerne, at du nu kan forvente, at der bliver fulgt mindre med, når dit barn ser Postmand Per. For det første vil YouTube fra nu af gå ud fra, at det altid er et barn, der ser med, når der bliver set børneindhold på f.eks. iPad-app’en. Og det er uanset, om du som forælder er logget ind på din egen bruger. Derudover vil YouTube nu ikke længere vise skræddersyede reklamer før, under og efter videoer, der har indhold til børn, ligesom man heller ikke længere kan kommentere på dem.

“Vi ved fra egne oplæg blandt 5. og 6. klasseselever, at YouTube nævnes som en hovedkilde til hadefulde kommentarer.

Jonas Ravn, foredragsholder og projektleder, CfDP

Spørgsmålet er så, hvordan man sætter grænserne for, hvad der er børneindhold, og hvad der ikke er. YouTube siger selv, at de vil bede videoskaberne markere, hvis indholdet er henvendt til børn, og at de vil bruge et AI-computerprogram til at spore indholdet.

Kig på YouTube Kids

Generelt anbefaler vi her hos CfDP, at man henter og bruger app’en YouTube Kids i stedet for den ‘normale’ YouTube-app. Her kan man som forælder styre tidsforbruget, ligesom kommentarfeltet og reklamerne er fjernet på ALT indhold. Efter milliardforliget har YouTube også lovet at forbedre YouTube Kids ved at stramme kravene til, hvem der kan få lov til at lave videoer til platformen. Hos CfDP er vi glade for, at Google vil styrke YouTube Kids, og at de arbejder på at fjerne kommentarmuligheder på “børnevideoer”:

“Vi ved eksempelvis fra egne oplæg blandt 5. og 6. klasseselever, at YouTube nævnes som en hovedkilde til hadefulde kommentarer. Vi ved også, at mange børn bevidst søger indhold hos unge influenter, der er ældre end dem selv. Af den grund stiller det store krav til Google om at finde og producere indhold, der matcher det, målgruppen reelt efterspørger. Samtidigt vil det også kræve, at forældre til nye YouTube-generationer fastholder YouTube Kids som primær platform til børnene i længere tid end det er tilfældet i dag,” Siger Jonas Ravn.

Du kan læse hele YouTube’s udtalelse om forliget og deres tiltag her.

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.