Hvis du har planer om at lancere en digital løsning i 2014, er der stor sandsynlighed for, at du har overvejet om løsningen skal være et website eller en app. Dette indlæg skulle gerne give dig indsigt i fordele og ulemper ved at vælge website eller ‘native’ app.

Hvad er et website?

Hjemmeside, Webapp, Website, Responsive website – kært barn har mange navne. Alle websites har det tilfældes at de har et domæne (f.eks. cfdp.dk) og de bliver tilgået via en web-browser (f.eks Firefox).

Hvad er en native app?

En native applikation er bygget til at køre på et bestemt platform (f.eks. iOS, Android, windows, osv.). Native apps er typisk hurtigere end websites, da de er udviklet specifikt til at køre et bestemt styresystem og type hardware. Apps hentes typisk via markedspladser (f.eks. app store eller google play).

Virker på alle platforme

De fleste websites der bliver lavet i dag er responsive (tilpasser indholdet til skærm størrelsen), da websites bliver tilgået fra smartphones, tablets, fjernsyn, bærbare computere med vidt forskellige skærmbredder og ikke som i gamle dage, hvor alle hjemmesider blev tilgået fra en stationær pc med en skærm. Det betyder, at man laver en digital produktion som kan tilgås fra alle digitale enheder der har en web-browser, som er tilfældet i alle moderne digitale enheder (smartphones, smartTV, computere, osv.).

At lave native apps til alle platforme er omstændeligt og derfor vælger de fleste at blot at få udviklet en iPhone og/eller Android app. Mange vælger en kombineret løsning så man både har en eller flere native apps og et website, hvorved man sikrer, at man kan tilgå den digitale produktion via et website på de platforme hvor der ikke er udviklet native apps til.

Promovering

Native apps kan promoveres på platformenes markedspladser, og kan blive fundet i google hvis man søger på app’ens navn. Websites har dog den store fordel at google “crawler” ens website og derved fremviser indholdet fra ens website i forbindelse med relevante søgninger. Så hvis man ønsker, at ens digitale produktions indhold skal kunne findes via google, kræver det altså et website.

“Kan folk gemme mit website som et ikon på deres smartphone?” – er et spørgsmål jeg tit møder. Svaret er ja men det er ret besværligt. Til gengæld er dit website tilgængeligt via et domænenavn, som er en fordel apps ikke har. F.eks. kan man aldrig være sikker på, at man finder den rette app, når man søger på markedspladserne, da der kan være en anden app, der hedder næsten det samme. Det risiker man ikke med domænenavne i samme grad (f.eks. cfdp.dk)

Avanceret funktionalitet

Noget der kan tale for at vælge en native app er, at man får mulighed for at lave integration med den digitale enheds funktionaliteter (f.eks Integration med iOS notifikations system eller GPS). Websites har dog også en del af funktionaliteterne tilgængelige via web-browseren (f.eks lokation baseret på wifi, upload billede). Derudover er der en del services, som kan spille sammen med native funktionaliteter f.eks. kan man via ‘pushover’ modtage notifikationer på Android og iOS enheder.

Vedligehold, opdateringer og indtjening

Udvikling af flere native apps bliver hurtigt dyrt og omstændeligt, det samme gælder vedligehold og opdatering af apps’ne. Når f.eks Apple vælger at sende opdateringer af iOS ud eller udgiver nye digitale enheder (f.eks. iPhone 5) kan det kræve, at du vil skulle tilpasse din app. Et website tilpasser sig i langt højere grad til den digitale enhed og web-browser det bliver tilgået fra.

Så hvad skal jeg vælge?

Vi anbefaler de fleste af vores samarbejdspartnere at udvikle et website. Det gør vi fordi at:

  • Det virker på alle platforme igennem en web-browser.
  • Det er billigst at udvikle, vedligeholde og opdatere.
  • Websitets indhold kan blive fundet i Google søgninger.

 

Dog er der enkelte tilfælde, hvor native apps giver bedst mening. Her er nogle eksempler:

  • Man skal have udviklet en digital løsning med nogle unikke krav til dyb integration eller hastighed og til et smalt segment (f.eks. et internt værktøj til en virksomhed, hvor alle medarbejdere har en iPhone).
  • Man har allerede et website og vil gerne skræddersy en løsning til en specifik platform.

 

Der er sikkert mange aspekter, jeg ikke har dækket eller som jeg har simplificeret i dette indlæg, men jeg håber mit indlæg kan virke som inspiration til valg af jeres næste digitale produktion. Glæder mig til at læse jeres kommentarer og spørgsmål 🙂

]]>

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.