Videoguides til Facebook
Denne artikel omhandler generelt brug og indstillinger på Facebook. Herunder privatindstillinger, administrering af indhold, opsætning af sider samt medarbejderprofiler og brugen af lister. Vi har udarbejdet videoguides, der understøtter artiklen, og som gerne skulle gøre det nemmere at få lavet de rette indstillinger på Facebook.
Videoerne er løbende indlejret i artiklen.
1. Opsætning af privatindstillinger på Facebook
Privatliv på Facebook. Hjælp de unge med at gennemgå deres privatindstillinger.
I udgangspunktet deler man – når man er under 18 år – billeder, opdateringer og andet indhold på Facebook med ens venner, og venner af venner. For voksne er standarden noget anderledes; Her kan alle se ens indhold, medmindre man selv går ind og begrænser det. Vi anbefaler derfor, at man hjælper børn og unge med at opsætte privatindstillinger på Facebook.
Facebook er det primære sociale medie lige nu, og sikkert også nogle år frem. Derfor er det vigtigt at gøre sig bekendt med nogle af de grundfunktioner, der er på stedet. Man bliver dermed også i stand til at lære det videre til de børn og unge, der skal lære at beskytte sig selv på de sociale medier – og de kan begynde at tage valg om, hvordan deres online liv skal formes.
I videoen nedenfor gennemgås de vigtigste indstillinger for privatliv på Facebook.
2. Administrere indhold og blokere/anmelde en person på Facebook
Det er vigtigt, at børn og unge selv kan være med til at forme, hvordan deres Facebook skal se ud. Dette kan fx være første skridt til, at de på sociale medier kan slippe for personer, der irriterer dem. Det kan også handle om, at man får frasorteret opdateringer eller andet indhold, man ikke har lyst til at se. Enkelte billeder, grupper og begivenheder kan anmeldes eller fjernes på samme måde som indhold. Derudover kan man blokere eller anmelde personer. Vi anbefaler, at børn og unge tager valg om at anmelde sammen med voksne, mens de unge selv kan blokere, fjerne og skrue ned for det indhold, de ikke gider se. Generelt er det en god idé at sørge for at uenigheder, kriser og mobbe-situationer ikke kun forsøges løst på nettet. Vil man gerne have et dårligt billede af sig selv fjernet, bør man først og fremmest snakke om det. Ligeledes skal man som voksen ikke anbefale anmeld/blokér-funktionen overfor børn og unge, men i stedet lægge op til, at man snakker om det. Det gælder især i skoleklasser, men også mellem unge i en klub eller på en døgninstitutioner. Blokeringer og anmeldelser bør i første omgang være forbeholdt for fremmede.
I videoen nedenfor gennemgås, hvordan man administrerer indhold på Facebook samt blokering/anmeldelse af en person.
Tips til yngre børn på Facebook
Lader man yngre børn komme på Facebook – eller en lidt ældre med svære sociale problemer – kan det være en god idé at lade dem komme trinvist på. Det er ikke en funktion som Facebook understøtter, men man kan opstille en række regler, som man så kan fjerne én af gangen, efterhånden som barnet bliver ældre og klogere på de sociale aspekter. Nedenfor er en række forslag til regler.
– Ingen deling af billeder uden en voksens accept.
– Kun deling med venner (ikke venner af venner).
– Venneliste fastsættes eller godkendes af de voksne.
– Skjult kontaktinformation.
– Ingen Facebook på telefonen.
– De voksne skal have besked om nye venner.
– De voksne kigger jævnligt med. (Eller kontrollerer én, hvis der har været problemer).
– De voksne spørger løbende ind til ens brug af Facebook.
– Man er ven med en voksen.
3. Opsætning og administrering af side på Facebook
Vil man følge børn og unge online, giver det god mening at bruge en eksisterende tjeneste. Lige nu er det Facebook, der er det populære, og siden giver også gode muligheder for at møde ens brugere. En side (eller page) på Facebook er en mere eller mindre officiel profil-type lavet til organisationer, bands og kendte.
Fordelen ved en side er, at medarbejderne ikke behøver bruge deres personlige profiler til andet end at logge ind på Facebook. Sider kan fungere som et samlingspunkt, hvilket kan være en god idé for især skoler og klubber.
Ulempen er, at man på ingen måde griber ind i børnene eller de unges liv. Man kan ikke tvinge dem til at være medlem, læse ens opdateringer, eller skrive på siden. Forvent at en side primært er information og udmeldinger fra organisationen og ud.
Selve oprettelsen kræver ikke den store snilde. Fordelen ved at have en side er, at man kan have flere administratorer, som alle kan lægge indhold op. Det vigtigste er at alle de børn eller unge, der skal tilknyttes siden faktisk bliver brugere; Dette gøres ved at trykke ”Synes godt om på siden”, ligesom de kender det for alt muligt andet.
I videoen nedenfor gennemgås opsætning samt administrering af en side.
4. Medarbejderprofil og brug af lister på Facebook
En mulighed for medarbejdere der vil holde kontakt med børn eller unge på Facebook er, at forberede sin private profil til at kunne understøtte en passende og professionel distance. Det er ikke noget, vi mener, en arbejdsplads kan kræve af en medarbejder, dertil er ens Facebook profil for personlig. Men det er imod Facebooks regler at lave en separat profil; Gør man det og bliver opdaget, kan man i yderste instans få begge profiler slettet.
I videoen nedenfor gennemgås indstillinger for medarbejderprofil samt brugen af lister.
Fordelen ved en professionel profil er, at man udover at kunne dele indhold med de unge, nu også kan besøge deres profiler som del af sin arbejdsgang. Man kan se, hvad de skriver til andre, tjekke deres venneliste, og på den måde følge dem på nettet.
Ulempen er, at det kræver en del opstart, men så længe man beholder sin liste – som man nemt kan lave om i – er det en opgave, der kun skal gøres én gang.
Derudover kræver det, at medarbejderne frivilligt går med til at bruge deres personlige profiler, og at de unge nu kan skrive private beskeder til én på Facebook.
]]>
Hvis du vil sætte et par ord på din feedback, vil det hjælpe os rigtig meget til at forbedre vores indhold.