Vi ved bare ikke helt hvordan dine data ser ud. Og det er blot én af digitaliseringens udfordringer. Vores ungereporter, Michael K. Christensen, har deltaget på Dansk IT’s Digitaliseringskonference i Aarhus. Han var, som altid, nysgerrig på de seneste nyheder indenfor teknologi og digitale løsninger – og deler her sine indtryk med os…

Af Michael Kaas Christensen, Ungereporter CfDP

Digitalisering er et stort ord. Ikke af størrelse, men af betydning. Det dækker nemlig over en spændende og kompliceret proces, der gerne skal gøre alt fra sagsbehandling til supermarkedsindkøb meget lettere. Indimellem alt dette ligger et hav af muligheder, og vi har endnu kun set toppen af isbjerget. Det er dog rigtig spændende med de unge brugere. De er vokset op med de digitale løsninger vi kender idag, men vigtigst af alt, er det dem der skal bruge fremtidens løsninger.

Ved Dansk IT’s Digitaliseringskonference 2014 i Musikhuset Aarhus blev hele digitaliseringsspørgsmålet vendt og drejet. Et af temaerne var alle de data nettet gemmer på, og hvem der har adgang til dem. Der var på konferencen en generel holdning til, at data er noget der skal blive mere åbent, men at det skal ske med måde. Birgitte Kofod, der er medlem af Rådet for Digital Sikkerhed, var sammen med Anette Høyrup, fra Forbrugerrådet, oplægsholder omkring hele data spørgsmålet.

”Vi lever i en ny tid, og vi skal leve godt af de nye tjenester. Det er vigtigt vi ikke bare er ligeglade, men diskuterer hvordan det skal bruges” lyder det fra Anette Høyrup, der suppleres af Birgitte Kofod, ”Privatlivet er vigtigt fordi det er en grundpille i vores samfund. Når vi skal lave et nyt system, så lad os tænke privatlivet ind fra starten”. Det er rigtig gode tanker, men som de også selv sagde, eksisterer der ikke ordentlig lovgivning på dette område. Det gør det til en svær mission. Som det er lige nu, er den danske lov for persondata 18 år gammel. Vi skal altså tilbage til slutningen af 90’erne, for at finde det sidste tidspunkt hvor loven blev revideret. Vi ved alle hvor meget der er sket de sidste 18 år, så det er selvfølgelig slet ikke godt nok.

Vi er blevet meget mere åbne

Fotograf,  Fabian Bohn Sylvestersen.

Fotograf, Fabian Bohn Sylvestersen.

Der var heldigvis politikere til stede. En af dem var Venstres IT ordfører Michael Aastrup. Han meldte klart ud, at han også mente de retsmæssige aspekter omkring brug af IT skulle revideres, og gøres brugbare i det samfund vi lever i nu. Samtidig påpegede han også, at folk er meget afslappede omkring hvad de ligger ud på nettet.

”Når jeg omgås unge mennesker vil de gerne have alt skal være frit” siger Michael Aastrup, men påpeger ligeledes de fleste også er lidt bange for hvor deres data nu ender. En problematik man har hørt mange gange før, og de årlige IGF konferencer i København har tydeligt dokumenteret den holdning til tingene. Det gør det selvfølgelig svært at styre. Hvis folk i stor grad slynger deres data ud på nettet, er det svært at holde samling på og skabe en generel lov omkring. Den digitale opdragelse mangler nogle led, før den fungerer.

Spørgsmålet er altså stadig hvordan vi sikrer, at unge mennesker kan føle sig sikre i et digitaliseret samfund, og svaret er overraskende nok ”mere åbenhed”. Poul Henning Kamp, erfaren udvikler og blogger på Version2, påpeger, at hvis vi ved hvad der sker i de services vi bruger, er det også lettere at vide hvor vores data ender henne. Det er en meget teknisk indgangsvinkel til tingene, men han har en pointe. Vi har brug for indsigt i de mange online tjenesters brug af vores data, og kun når vi ved præcist hvordan de udnytter dem, kan vi begynde at lave lovgivningen. Det er noget af det der gør lovgivningen svært; Dem der skal lave den, ved i princippet ikke hvad de skal lovgive imod.

Digitaliseringen blomstrer i Vejle

Som en del af Digitaliseringskonferencen blev der også uddelt to priser. Effektiviseringsprisen, som gik til Skat, og velfærdsprisen, der gik til Vejle Kommunes “Digitale skoler”. Interessant var sidstnævnte.

Vejle har oprettet et netværk for at sætte fokus på brug af IT i skolen. De ønsker ”at gøre IT til en del af pædagogisk praksis – og fastholde den i praksis”. Det har de bl.a. gjort ved at udvikle en side hvor man kan få inspiration til brugen af IT. Dan Skjerning, der sidder i Vejles Byråd, var med under modtagelsen af prisen, og han har et klart råd til andre skoler.

”Man skal samle den erfaring der er i kommunen, og få den gjort tilgængelig for alle”, siger Dan Skjerning, og fortsætter ”Erfaringsudveksling, vidensdeling og dét at bruge de gode erfaringer flytter rigtig meget, især i digital sammenhæng”. De er langt fra færdige, understreger Dan Skjerning, men han er glad for de allerede er nået så langt.

Dan har helt ret. Der er behov for at vi alle bliver klogere på IT området, og når det er så nyt, skal vi selvfølgelig dele den viden der nu er. Ude på skolerne er det vigtigt at underviserne ved hvordan de skal gøre brug af digitaliseringen, og ikke mindst hvorfor. Derudover skal det rette udstyr være til stede. I Vejle har man ikke købt iPads ind, men opfordrer eleverne til selv at medbringe eget udstyr hjemmefra. Det er blot en af de små ting der kan gøre en stor forskel.

Der har i en overgang været en tendens blandt mange til at se udfordringer, frem for muligheder. Vi må dog snart kunne kalde den tid forbi. Når Vejle kan gennemføre et projekt som dette, med så stor succes, må vi konkludere, at mulighederne overskygger udfordringerne.

De mange muligheder skal udnyttes

Vejle er dog ikke de eneste. Michael Jungfalk, mediechef ved University College Sjælland, har været med i flere digitaliseringsprojekter. Han mener man kan dele digitaliseringen op i tre dele. ”Der er ting man kan gøre meget nemmere, der er kollaboration, altså samarbejde, og sidst kan vi sprede vores idéer til andre, så vi alle får gavn af det” siger han.

En af de idéer, han har arbejdet med, er at købe de billige Google Chromebooks, som er cloud-baserede, og bruge de programmer, der er tilgængelige online. Et koncept de allerede eksperimenterer med i Nordjylland.

En note fra skribenten: Nu kan i lige vove på at printe dette indlæg. Det ville være helt forkert, når det hele nu handler om digitalisering. Det kunne til gengæld være spændende hvis det endte et helt nyt sted, som vi måske slet ikke kender endnu. Digitalisering handler nemlig ikke blot om at implementere, men også om at tænke nyt og se muligheder. Engang var nettet bare et udstillingsvindue, hvor information var gjort tilgængeligt. Nu kan du interagere med andre individer og opbygge din egen online identitet. Det er bare et af mange steder hvor der allerede er sket store fremskridt, men der venter mere derude. Vi må nu bare håbe, at både politikere, udviklere, brugere og virksomheder kan blive enige om, hvordan fremtidens udfordringer tackles bedst.

]]>

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.