Anni Marquard

Administrerende direktør, stifter & kreativ ildsjæl Mere om Anni

Center for Digital Pædagogik har netop deltaget i INSAFE Training Meeting i Bruxelles som en del af vores rolle som helpline i EUs Safer Internet Programme. Deltagelsen har givet os et unikt indblik i Europakommissionens arbejde med DSA-forordningen, der ventes at få betydelig indflydelse på techgiganterne og alle, der bruger deres platforme. 

Og her er den spændende nyhed – der er godt nyt i vente for os alle!

DSA – Den mest omfattende regulering af digitale platforme i EU

Europakommissionens arbejde med DSA-forordningen blev gennemgået af June Lowery (June Lowery er Head of Unit Accessibility, Multilingualism & Safer Internet, and Deputy to the Director for Data at the European Commission’s Directorate General for Communications Networks, Content & Technology (DG CNECT)) under INSAFE Training Meeting i Bruxelles. 

Politisk arbejde på EU-plan tager tid, men ligesom EU satte standarden med GDPR, som flere virksomheder globalt har valgt at følge, selvom de ikke er i EU, gentager EU-kommissionen nu succesen med DSA – Digital Services Act. Dette er hidtil den mest omfattende regulering af digitale platforme i EU.

DSA-reglerne fastslår blandt andet, at større onlineplatforme og søgemaskiner skal offentliggøre oplysninger om antallet af aktive brugere i gennemsnit pr. måned i EU. Desuden skal online-annoncer og sponsoreret indhold tydeligt angive afsenderen. I tilfælde af mikrosegmenterede annoncer skal brugeren let kunne forstå, hvorfor de får vist netop denne annonce. Sådanne annoncer må ikke længere være rettet mod børn.

Derudover pålægges platformene og søgemaskinerne forpligtelsen til at bekæmpe mis- og desinformation samt ulovligt eller ytringsfrihedsbegrænsende indhold gennem forbedrede og mere gennemsigtige moderationsmekanismer. Dette gælder især beskyttelsen af børn på nettet, hvor DSA inkluderer yderligere restriktioner.

Der stilles også krav om åbenhed og gennemsigtighed i forbindelse med myndigheders og forskeres adgang til data samt de forskellige mekanismer hos platformene, der kan have betydning for den offentlige velfærd.

Snarlig implementering af aldersverificering

June Lowery fremhævede, at hun forventede en meget snarlig implementering af aldersverificering på en række platforme som et af de nye tiltag, der skal sikre børn bedst muligt. 

Den snarlige implementering af aldersverificering på techplatforme er en vigtig indsats for at skabe en sikrere online-verden for børn. Det er et skridt i retning af at beskytte deres rettigheder og trivsel, samtidig med at man fremmer et sundt og sikkert digitalt miljø for dem at udforske og lære i.

Krav om offentliggørelse af algoritmer af techgiganterne

Det er også bemærkelsesværdigt, at de nye regler kræver, at techgiganterne skal offentliggøre, hvordan deres algoritmer fungerer. Dette er et afgørende skridt, som vi ivrigt følger og ser frem til at se realiseret.

I de kommende måneder vil vi få mere indsigt i, hvordan alt dette bliver implementeret. Det er dog allerede tydeligt, at vi går en fremtid i møde med et velkomment løft af lovgivningen, der yderligere kan beskytte persondata og skabe en tryg online ramme, især for børn og unge.

19 tjenester pålagt at rette ind efter DSA

For nylig blev 19 tjenester (sociale medier, e-handel og to søgemaskiner) identificeret, og de har nu fire måneder til at rette ind efter DSA. Disse tjenester omfatter blandt andre: Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter og YouTube. Du kan finde den komplette liste over tjenesterne her:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_2413

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.