Dark Web er alle de stedet på nettet, Google ikke kan finde. Her kan man finde både våben, stoffer og andet ulovligt indhold. Men de værktøjer, man skal bruge for at komme på det mørke net, bliver brugt af flere danske børn og unge til andet og mere end at begå ulovligheder – så ofte er der ikke grund til bekymring. Her får du viden og gode råd til, hvordan du tager snakken om Dark Web med dit barn.

Med støtte fra @lliancen har vi i CfDP lavet en række små film om fem af de mest populære platforme på internettet, der ikke er ‘klassiske’ sociale medier som Facebook, Instagram, Snapchat og YouTube. Platforme, der i større eller mindre grad er svære at forstå for udefrakommende, og i nogle tilfælde indeholder voldsomt indhold og ditto holdninger.

Denne artikel og video handler om Dark Web, der egentlig ikke er sin egen, afgrænsede platform, men nærmere en fællesbetegnelse for flere hjemmesider, der er skjulte for Google og andre søgemaskiner. Her skal man mestre specielle, tekniske værktøjer for at kunne komme hen. På Dark Web findes de mest voldsomme, grænseoverskridende og ulovlige indholdstyper og produkter på nettet – for eksempel handel med stoffer eller våben.

Du kan finde de andre guides i serien her.

Når du har set videoen, kan du længere nede i artiklen her finde gode råd til og eksempler på, hvad der er værd at tale med dit barn om, når det handler om Dark Web.

Okay, fed video – hvad så nu?
Som det fremgår af videoen, kræver det en høj grad af IT-teknisk snilde at komme på og bruge Dark Web. Man skal bruge værktøjer af avanceret art og have en nørdet tilgang til brug af computere og internettet for at udforske det mørke net. Det betyder, at det er forholdsvis få børn og unge, der giver sig i kast med det.

Samtidigt kan de have flere forskellige grunde til, at beskytte deres færden på nettet med for eksempel anonyme browsere og VPN-forbindelser. Mange unge gør det mest for, at tech-giganterne ikke skal spore dem og tjene penge på at høste data om dem – eller gør det af idealistiske grunde, fordi de ikke mener, det kommer nogen ved, hvad de laver på nettet.

Alligevel mener vi, at det er vigtigt at tage en snak med et barn eller en ung, der bruger værktøjer, der giver adgang til Dark Web. Som voksne har vi et ansvar for, at de værktøjer ikke bliver brugt til ulovligheder – og derfor er det vores anbefaling, at du tager en åben og nysgerrig snak om TOR-browsere, VPN-forbindelse og det mørke net med dit barn.

Generelt gælder det for den her slags samtaler om børns adfærd på internettet, at det er en god idé at være åben og fordomsfri, og parkere sine egne ideer om platformene ved dørtærsklen til teenageværelset. Det gør at dit barn har tillid til, at du rent faktisk har lyst til at blive klogere – hvilket derfra kan lede til en snak om, hvilke aspekter ved den pågældende platform, der kan være voldsomt, kontroversielt eller på andre måder noget, der er værd at tage op.

Du kan for eksempel stille spørgsmål som:

  • Hvad bruger du TOR-browsere og VPN’er til?
  • Bruger du andre lignende værktøjer?
  • Hvorfor vil du ikke spores på nettet?
  • Besøger du sider på Dark Web? Hvilke?
  • Hvad for noget indhold på Dark Web synes du, er spændende?

Højst sandsynligt vil spørgsmålene her lede til en spændende snak om, hvem der følger med, når vi færdes på internettet, og hvorfor mange efterhånden gerne vil beskytte sig bedre.

Men det kan også være, at det viser sig, at dit barn bruger værktøjerne til at nå indhold på nettet, der er ulovligt eller grænseoverskridende.

Hvis du fornemmer, at dit barn møder eller deltager i indhold, du er bekymret for, kan du stille spørgsmål som:

  • Er du stødt på videoer, billeder eller produkter på Dark Web, der har provokeret dig? Hvilke? Hvad gjorde de ved dig?
  • Er du stødt på videoer, billeder eller posts, der har fået dig til at få det dårligt? Hvilke? Hvad gjorde de ved dig?
  • Har du tænkt over, at det er ulovligt at købe for eksempel stoffer, selvom man ikke umiddelbart kan spores?

Forældreguide-videoerne er støttet af @lliancen, som er et partnerskab mellem PET, Medierådet for Børn og Unge, Børns Vilkår, Dansk Ungdoms Fællesråd, Skolelederforeningen, Efterskoleforeningen, Styrelsen for Uddannelse og Kvalitet (STUK) og Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme (NCFE).

Partnerskabets formål er at udvikle, støtte og drive initiativer og projekter, der kan bidrage til at styrke børn og unges modstandsdygtighed over for radikalisering. 

Læs mere her

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.