Center for Digital Pædagogik driver den nationale platform i samarbejde med Rusmiddelcenter Slagelse og et hold af frivillige rusmiddelbehandlere, samt en læge og en psykolog. Foreløbigt sikrer 32 medlemskommuner rådgivningens økonomiske fundament.
Mange mennesker eksperimenterer med alkohol, hash og andre stoffer. De fleste prøver rusmidlerne, mens de er unge. Udgangspunktet på netstof.dk er, at alle unge har gode grunde til at handle som de gør. Samtidig er det vores opgave at give pålidelig viden og god rådgivning, så unge kan få hjælp. Sidste år fik netstof.dk 240.000 besøg fra hovedsagligt unge, der søgte  viden og hjælp til spørgsmål om rusmidler.

Anonymitet og tilgængelighed i fokus

Styrken i et digitalt tilbud som Netstof.dk er, at de unge kan få hjælp i alle døgnets timer, uanset hvor de befinder sig geografisk. Flest unge besøger netstof om aftenen og i weekenderne, når de fysiske tilbud er lukkede. Unge søger svar på stort set alt på nettet – også om rusmidler – og de fleste unge finder Netstof.dk når de googler fx MDMA. Det gør Netstof til et vigtigt professionelt alternativ til mange af de brugerdrevne sites, som dukker op i samme søgning, og hvor den kritiske vinkel på rusmidlerne ofte kan være fraværende.
Den digitale adgang har også andre iboende kvaliteter – såsom anonymitet – hvilket særligt appellerer til unge som søger rådgivning. Stoffer og misbrug kan være vanskelige, konfliktfyldte og følelsesladede emner at tale om. Den digitale platform gør det muligt at tilbyde en anonymitet, som gør de svære emner mindre farlige at tale om med andre.

Rusmiddelrådgivning til digitale unge

På netstof.dk kan de unge føre en nuanceret debat med hinanden og få svar på deres spørgsmål fra professionelle. Der er plads til både de nysgerrige og til dem, der gerne vil have hjælp til et konkret problem med rusmidler.
Kig rundt på netstof.dk. Læs f.eks. et par brevkassespørgsmål og -svar, følg et par ung-til-ung debattråde og kig i det populære Leksikon. Se de uddybende Artikler og de unges FAQ om hash og stoffer. Se kommunernes fysiske tilbud under Find Hjælp, hvor netstof.dk bygger bro mellem de digitale og de fysiske tilbud. Derudover har vi brevkassen til pårørende, hvor familie og venner kan stille spørgsmål.
Lærere og forebyggelsesfagfolk har opdaget sitet og bruger det i deres undervisning. Netstof er velegnet til at tage hul på dialoger om rusmidler, identitet og f.eks. egne grænser, og det digitale passer godt til målgruppen.
Læs mere om hvordan netstof.dk bruges i undervisning og forebyggelses indsatser.

Netstof.dk til de unge i kommunen

Med netstof.dk har kommunen et digitalt, professionelt bemandet, videns- og rådgivningssite, når deres unge leder efter svar på spørgsmål om rusmidler.
Hjemmesidens tilbud er landsdækkende og baseret på kommunalt medlemskab, og foreløbigt bakker 32 kommuner op om netstof.dk via en støtteabonnementsordning. Den nuværende finansiering sørger for driften, men ikke den udvikling af sitet der er særlig vigtig, når det handler om et digitalt tilbud til unge. Derfor leder vi hele tiden efter flere kommuner, der vil være med til at sikre Netstofs fremtid.
Hvis du ønsker at vide mere om støtteordningen, eller om hvordan andre kommuner anvender sitet i deres undervisning, forebyggelse og tidlige opsporing, så kan du kontakte projektleder Karen Hatt Olsen på kahao@slagelse.dk eller mobil 29 31 54 97.
 
Boks:
Der er stillet over 1000 spørgsmål i brevkasserne og hvert spørgsmål er i gennemsnit set 420 gange, der er oprettet over 200 debatter og hver debattråd er i gennemsnit set 1500 gange. Over 10.000 har besøgt debattråden ”Første gang”.
Boks:
Som medlemskommune kan man deltage gratis på den årlige netværksdag om digitalpædagogiske løsninger i arbejdet med unge og rusmidler. Sidste år var emnet ”Hvad gør vi professionelle, når stoffer i stigende grad kun er et klik eller en sms væk?”]]>

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.

Vil du vide mere?

Anni Marquard

Administrerende direktør, stifter & kreativ ildsjæl Kontakt Anni

CfDP har ekspertise og ydelser inden for digital rådgivning, børns digitale vaner, digital dannelse og trends og tendenser på sociale medier og i computerspil.

Vi deltager i og driver projekter om blandt andet computerspil som pædagogisk redskab, hate speech og anti-ligestilling på nettet.