Center for Digital Pædagogiks nyeste rådgivningsplatform, scammed.dk, er netop gået i luften. På siden kan børn og unge, der bliver snydt for såkaldte skins i computerspil få rådgivning og støtte i en svær situation.

I takt med, at onlinespil fylder mere og mere i især unge drenges liv, er skins også blevet et varmt emne både blandt børn, unge og forældre. Skins, der kort fortalt er forskellige modeller af våben, figurer eller for eksempel køretøjer i spillene, har alle en økonomisk værdi, og kan derfor handles med.

Men hvor der er økonomisk værdi, er der kriminalitet. Derfor bliver mange børn og unge desværre snydt på mere eller mindre indviklet vis i det, der med et smart ord hedder scams.

Men nu er der rådgivning os støtte på vej til de børn og unge, der er blevet franarret deres virtuelle værdier. CfDP lancerer nemlig i dag scammed.dk, en platform støttet af Offerfonden, hvor ofrene kan skrive i brevkasse eller chatte med vores dygtige rådgivere og få et godt råd. Det kan både være praktisk råd til, hvordan de for eksempel anmelder et scam til politiet, eller støtte til dem, der skammer sig over at være blevet snydt.

Frivillige rådgivere fra miljøet glæder sig
En af de frivillige rådgivere, der fra i dag sidder klar på scammed.dk, er Nikolaj Damgård Christensen fra Aalborg. Til dagligt er han kommunikationsmedarbejder i et tøjfirma, men i sin fritid har han i årevis selv med handlet skins og hjulpet børn og unge, der er blevet snydt. Det arbejder fortsætter han nu på den nye platform, som han håber kan gøre en forskel:

“Jeg har valgt at sige ja til at være rådgiver, da jeg altid har været meget passioneret omkring bekæmpelsen af scammere, og jeg godt kan lide at hjælpe andre. Hvis bare min hjælp og viden kan hjælpe en lille håndfuld mennesker fra ikke at blive snydt, så har det været det hele værd.”

Elever fra Femmøller Efterskoles esportslinje har kvalificeret scammed.dks udseende og rådgivningstilbud

Meget få melder scams til politiet
Forud for lanceringen af scammed.dk har CfDP lavet feltarbejde blandt andet i Facebookgrupper, hvor tusindvis af børn og unge til dagligt handler med hinanden og taler om skins. Samtidigt har elever og lærere fra esportslinjen på Femmøller Efterskole på Djursland deltaget i fokusgrupper og interviews, der skal sikre, at sitet er relevant for målgruppen.

Under forarbejdet blev det hurtigt klart, at langt de fleste børn og unge, der handler, eller har handlet med skins, på et eller andet tidspunkt har været udsat for et scam. Samtidigt fortæller mange af dem, at de er ret modløse, når det kommer til at få hjælp eller støtte, og at de føler, det er deres egen skyld, fordi de har været uforsigtige. Og selvom det i enkelte tilfælde kan være rigtigt, er der stadig tale om økonomisk kriminalitet, som er strafbart. Og i flere tilfælde er scammere da også blevet dømt og tvunget til at betale penge eller skins tilbage til ofrene.

Forarbejdet har bekræftet CfDP i, at der er behov for en platform som scammed.dk, og at det er et overset område, hvor der er mulighed for at hjælpe langt flere børn og unge, end det er tilfældet i dag. Samtidigt er det også et mål for platformen, at flere børn og unge anmelder scams til politiet, så myndighederne bliver beviste om et kriminalitetsområde, der formentlig rummer store mørketal.

“Min professionelle vurdering, er at antallet af folk, der er blevet snydt, er langt højere end man går og tror. Mange børn og unge siger det ikke videre, da der er meget skam over at skulle sige, at man er blevet bestjålet på nettet. Af alle snyderier der foregår på nettet, ville det ikke undre mig, hvis det er under ti procent af sagerne, der bliver rapporteret til politiet,” siger rådgiver på scammed.dk, Nikolaj Damgård Christensen.

16-årige Bertil fik sine penge tilbage, da han anmeldte et scam til politiet. Videoen er lavet som en del af scammed.dks ønske om, at flere unge anmelder scams til politiet.

Fakta
– Scammed.dk er drevet af Center for Digital Pædagogik, der har mere end 15 års efaring med digital rådgivning til børn og unge
– Sitet er støttet af Offerfonden med 850.000 kroner
– Børn og unge kan få anonym rådgivning på brevkasse og SMS

Kontakt
Kommunikationsmedarbejder Lars Esmarch – lars@cfdp.dk – 42832279

Dette materiale er støttet økonomisk af Rådet for Offerfonden. Materialets udførelse, indhold og resultater er alene forfatternes ansvar. De vurderinger og synspunkter, der fremgår af materialet, er forfatternes egne og deles ikke nødvendigvis af Rådet for Offerfonden

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.