De unge har i den grad taget det nye tiltag  Kropshemmeligheder på Cyberhus til sig og deler alle deres svære, skæve og til tider også sjove tanker om deres egen krop, med andre unge.

Kropshemmeligheder er en mikroblog, hvor den unge kun har 150 tegn til at lette hjertet, og hemmelighederne spænder vidt. Fra de meget svære tanker som eksempelvis en pige på 17 der skriver; Min læge og min familie ved at jeg lider af anoreksi og ortoreksi, men de ved ikke, at jeg i hemmelighed har haft bulimi i syv måneder i ekstrem grad. Til de sjove som pigen på 23 der skriver; Jeg har en skrue løs i hovedet – faktisk to for at være helt præcis ! Og jeg kan bevise det . Men er ikke skør – bare opereret 🙂
Kropshemmeligheder gik i luften i slutningen af januar, og det er indtil videre blevet til lige knap 200 hemmeligheder. 

De mange små tanker blev til fortællinger

Kropshemmelighederne på Center for Digital Pædagogik´s online rådgivningstilbud til børn og unge, Cyberhus, er blevet til i samarbejde med litteraturfestivalen København Læser og med økonomisk støtte fra Københavns kommune.
De mange små kropshemmeligheder har efterfølgende været inspirationskilden til to små stykker litteratur skrevet af forfatterne Stine Pilgaard og Mads Lodahl. To små værker der ret godt rammer nogle af de ungeprofiler vi som voksne rådgivere ofte møder i chat og brevkasser i Cyberhus. Stine og Mads læser selv fortællingerne op i to små film som kan ses på Cyberhus. (I bunden af siden)

Men hvad er meningen?

Det er åbenlyst at 150 tegn ikke giver rum til at udtrykke sig fyldestgørende hvis man har det svært og har brug for hjælp, og det kan måske også umiddelbart være svært at se meningen med lige præcis mikroblog-formen som redskab på et rådgivningssite. 
Men faktisk giver det rigtig god mening….og endda også meget bedre mening end vi selv i første omgang havde regnet med eller turdet håbe på. 
Fra projektstart var det meningen at de to forfattere skulle omsætte de unges kropshemmeligheder til nye små fortællinger. For at sikre at forfatterne havde et kreativt frirum at arbejde i var det vigtigt at de unges hemmeligheder ikke var for lange eller for detaljerede. De skulle derimod være små puslespilsbrikker som de to forfattere selv kunne samle til et fuldendt “billede”.
Men Kropshemmelighedernes 150 tegn har også andre fordele. 

Hurtigere, lettere…og meget meget mere

I Cyberhus har de unge mulighed for i Debatter og Livsfortællinger, at sætte ord på,  søge støtte & råd samt at dele holdninger med andre unge, omkring de ting der fylder indeni. Men nogle gange handler det måske ikke om at forklare hele livssituationen eller søge konkrete råd til de bekymringer man tumler med. Nogle gange handler det måske bare om lige at lette hjertet, og det er præcis der Kropshemmelighederne rammer plet.
Ud over at den korte form selv sagt ikke er videre tidskrævende at skrive et indlæg til, så er det også hurtigt at læse de andre unges hemmeligheder. Hvor det i Debatter og Livsfortællinger kræver tid at læse de mange tråde igennem tager det i Kropshemmeligheder kun få minutter at blive klogere på hvad mange andre unge “gemmer” på.

Andre som mig!

Når den unge på kun 5 minutter kan nå at læse 20-30 eller måske 40 hemmeligheder giver det også hurtigt et billede af at tanker om kroppen er naturlige, og at det faktisk er noget der fylder for langt de fleste unge…hvis ikke de fleste mennesker i det hele taget.
Jeg tænker at det må være en befrielse at opdage at man faktisk ikke er den eneste der har strækmærker eller bryster der ikke er lige store. At også mange mange andre unge har “ting” ved deres krop de finder pinlige eller måske direkte skamfulde.
Men endnu bedre er det når de unge i Kropshemmeligheder møder andre unge der måske tænker lidt anderledes om kroppens små finurligheder.

Med andre øjne

Eksempelvis drengen, på 23,  der skriver;  Jeg har en 3’e brystvorte 🙂 alle mine nære venner kender til den og vi more os gang på gang over det.  
Pigen, på 15,  der skriver; Jeg har en mellemstor pigmenteringsfejl på maven, den er grim, men jeg kan godt lide den. Den gør mig unik.
Eller pigen, på 22, der skriver; Jeg er tyk og det er rigtig flot og dejligt! Jeg har strækmærker men jeg kalder dem tigerstriber og de pynter min krop med liv og historier.
Tre eksempler på helt fantastiske kropshemmeligheder og unge der måske kan inspirere andre unge til at se med andre øjne næste gang de kigger i spejlet.

]]>

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.

Vil du vide mere?

Niels-Christian Bilenberg

Seniorkonsulent med speciale i digitalpædagogisk ungerådgivning Kontakt Niels-Christian

CfDP har ekspertise og ydelser inden for digital rådgivning, børns digitale vaner, digital dannelse og trends og tendenser på sociale medier og i computerspil.

Vi deltager i og driver projekter om blandt andet computerspil som pædagogisk redskab, hate speech og anti-ligestilling på nettet.