Jonas Ravn

Seniorkonsulent med speciale i unges digitale trivsel Mere om Jonas

Mest for de ældste elever I 2007 var netetik noget vi talte med de ældste elever om. Vi startede hos udskolings- og efterskoleeleverne; men det begyndte hurtigt at drysse ned gennem årgangene. Da Facebook blev allemandseje fra 2008-2011, begyndte vi at undervise mellemtrinnet i alle de udfordringer som fulgte med på netop den platform: Der var masser af hadesider, likehunting og facerapes. Sideløbende kom der små bølger af andre sociale medier, som skabte udfordringer på skolerne. Kan I mon huske Formspring og Chatrouletten? De seneste år har vi talt ufatteligt meget om de visuelle medier som Instagram, Youtube, Musical.ly og Snapchat. Især sager om digitale krænkelser og fascinationen ved Youtube som uredigeret vindue til verden, fylder meget. 7-årige Naja Münster har idag 160.000 subscribers på Youtube. Det siger sig selv at det stiller store krav til forældre, daginstitutioner og indskolingslærere at italesætte den visuelle mediekultur. I dag laver vi jævnligt oplæg i 3. klasse, og vi har mange oplæg hos forældre til de yngste skolebørn.

Den gode historie

Der er sket meget med udviklingen igennem de 10 år, hvor vores skoletjeneste har eksisteret. Grundlæggende er jeg ret optimistisk. Vi (både børn og voksne) er blevet klogere. Selvom det kan virke helt håbløst, når man læser historier i pressen om unges mangel på digital dannelse, så er der mange områder som fylder mindre i dag end tidligere. Der er en række basale ting om sikkerhed som forældre og skoler i langt højere grad forbereder børnene på. Den tidlige debutalder for mobiltelefoner betyder ganske rigtigt at børnene alt for tidligt bliver eksponeret for voksent indhold; men det betyder også, at de starter et onlineliv mens forældrene kan påvirke med skub i den rigtige retning. Vi oplever at skoler i høj grad begynder at tænke den digitale dannelse ind i de daglige processer i stedet for at tænke det isoleret. Det er super godt; og det er en fantastisk spændende udvikling at deltage i. Tak for 10 år med oplæg, workshops og temadage for børn og voksne :-)]]>

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.

Vil du vide mere?

Jonas Ravn

Seniorkonsulent med speciale i unges digitale trivsel Kontakt Jonas

CfDP har ekspertise og ydelser inden for digital rådgivning, børns digitale vaner, digital dannelse og trends og tendenser på sociale medier og i computerspil.

Vi deltager i og driver projekter om blandt andet computerspil som pædagogisk redskab, hate speech og anti-ligestilling på nettet.