Pernille Ballisager

Fagkonsulent med speciale i børn og unges digitale trivsel Mere om Pernille

Vores nye undervisningsmateriale benytter sig af videofortællinger fra det virkelige liv til at skabe refleksioner og dialog om blandt andet digitale krænkelser, snyd i online handler og kønsdiskrimination i gaming. Materialet er allerede en del af Dit Liv På Nettet, men det kan frit anvendes af alle undervisere.

Med videofortællinger om digital dannelse har vi udviklet et undervisningsmateriale, der tager udgangspunkt i forskellige unges oplevelser og erfaringer fra digitale fællesskaber og deres liv med digitale medier. Fortællingerne spænder bredt fra oplevelser med digitale krænkelser, til snyd i online handler, til skrevne trusler i anonyme fællesskaber, og til kønsdiskrimination i gaming. Temaer, som enten fylder eller er genkendelige i elevers hverdag, eller hvor det er afgørende, at eleverne ved, hvordan de skal agere, hvis de støder på problemstillingen. 

Indledende research til udviklingen af materialet viste, at elever oplever undervisning mere spændende og lærerigt, hvis fokus er på autentiske historier fra det virkelige liv, og som er i øjenhøjde og relaterbare. Formålet med materialet er derfor, at fortællingerne skal bidrage til at skabe refleksion, dialog og viden om, hvordan man agerer forsvarligt og sikkert online. Ligeledes skal det hjælpe eleverne til at forstå, hvordan man bidrager til et godt miljø for både sig selv og andre i digitale fællesskaber.

Undervisningsmaterialet er særligt målrettet elever i udskolingen, som gavner af en differentieret undervisning, eller som oplever det ekstra udfordrende at begå sig online. Til hver videofortælling hører en eller flere øvelser, der har til formål at få eleverne på banen og selv være aktive, for netop at skabe den nødvendige refleksion og debat. Øvelserne er alt fra rollespil, aktive vurderingsøvelser, sociale eksperimenter, eller ved at eleverne selv skal skabe noget, fx et meme eller et døgnhjul.  

Sådan bruger du materialet

Materialet består samlet af otte tematiske videofortællinger af hver 2-3 minutters varighed med en eller to øvelser, der hænger sammen med videoens indhold. Hver videofortælling tager én lektion at gennemføre (45 minutter). Du kan vælge at undervise i et enkelt tema, eller du kan bruge alle fortællinger som forløb.

For at bruge materialet skal du hverken være ekspert i temaet eller have særlige forudsætninger. Vi har udviklet en undervisningsvejledning til hver fortælling, hvor du kort får den relevante baggrundsviden om temaet, som du har brug for, samt en gennemgang af videoens indhold og beskrivelse af øvelserne med forslag til spørgsmål, der kan være med til at skabe debat og refleksion. Du er med andre ord klædt godt på til at undervise i materialet.

Dit Liv På Nettet

Videofortællingerne er integreret i vores landsdækkende undervisningsmateriale, Dit Liv På Nettet. De findes i 6. og 8. klasses modulerne samt i tillægsmodulet om Gaming. Her kan du vælge at udvide undervisningen i Dit Liv På Nettet med de tilhørende øvelser fra videofortællingerne, eller blot vise videoerne, som de præsenteres i modulerne. De udvidede øvelser er et godt supplement til undervisningen i Dit Liv På Nettet, som kan være med til at udvide undervisningen over en længere periode end et par lektioner, som undervisningen i Dit Liv På Nettet som regel varer.

Find materialet her

Materialet er ganske gratis at bruge, og kan findes på siden her: https://cfdp.dk/tema/digital-trivsel/videofortaellinger/

Udviklingen af materialet er støttet af Børne- og undervisningsministeriets udlodningsmidler.

Hvad synes du om vores artikel?

Hvis du vil sætte et par ord på din tilbagemelding, vil det hjælpe os rigtig meget, til at kunne forbedre vores indhold.

Vil du vide mere?

Pernille Ballisager

Fagkonsulent med speciale i børn og unges digitale trivsel Kontakt Pernille

CfDP har ekspertise og ydelser inden for digital rådgivning, børns digitale vaner, digital dannelse og trends og tendenser på sociale medier og i computerspil.

Vi deltager i og driver projekter om blandt andet computerspil som pædagogisk redskab, hate speech og anti-ligestilling på nettet.